"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 29 iulie 2014

Chirurgia deschiderii inimii

Sursa suferințelor noastre este diferența pe care mintea noastră o sesizează între realitate și felul în care noi ne așteptăm să fie aceasta. Cu cât mai mare această diferență, cu atât mai mare este și suferința.

Nu am studiat statisticile, dar cred că cel mai frecvent motiv de ceartă în cupluri sau chiar din relațiile de prietenie este faptul că încercăm continuu să-l schimbăm pe Celălalt (orice rol ar juca acesta în viața noastră). Așa au intrat în "folclor" expresii precum "Las' că-l dau eu după mine cu timpul", "Las' c-o dau eu pe brazdă", "Las' că-l șlefuiesc eu", etc. Ce mi se pare uimitor este faptul că această atitudine persistă de multe ori și în cazul persoanelor care parcurg deja diverse căi de dezvoltare personală și cunosc deja faptul că lumea exterioară este o imensă oglindă a ceea ce nu acceptăm la noi înșine (detalii aici-link).Iată ce frumos exprimă aceste lucruri Byron Katie în cartea sa "Iubește ceea ce este" (link): "Singura dată când suferim este când credem un gând care se ceartă cu ceea ce este. Când mintea este perfect clară, ceea ce este, este ceea ce ne dorim. Dacă vrei ca realitatea să fie diferită decât este, ai putea la fel de bine să înveți o pisică să latre. Poți încerca din nou și din nou, dar la final pisica se va uita în sus la tine şi va zice "Miau". Dorind ca realitatea să fie altfel decât este, este imposibil..

Și totuși, dacă ești atent, vei observa că gândești astfel de gânduri de zeci de ori pe zi. "Oamenii ar trebui să fie mai amabili", "Copiii ar trebui să fie bine crescuți", "Soțul meu (sau soția mea) ar trebui să fie de acord cu mine", "Ar trebui să fiu mai slab (sau mai frumos, sau să am mai mult succes)". Aceste gânduri sunt moduri prin care noi dorim ca realitatea să fie altfel decât este. Dacă crezi că sună depresiv, ai dreptate. Tot stresul pe care îl simțim, este din cauza faptului că ne certăm cu ceea ce este."

Pentru că sunt un fan Byron Katie și pentru că modul ei de a scoate la iveală proiecții mentale ascunse este atât de simplu și pe înțelesul tuturor, dau astăzi mai departe un nou exemplu al aplicării metodei pe care aceasta o numește "Lucrarea". Bineînțeles, este un material care are legătură cu lucrurile de mai sus, cu felul în care încercăm să-l schimbăm pe Celălalt. Îl consider un material important pentru că de multe ori proiecțiile noastre mentale sunt ca o ceață care ne împiedică să-l vedem pe Celălalt așa cum Este el. Un dialog de suflet revelator dar și amuzant, numai bun de privit prin ochii sufletului și de înțeles cu inima...


Celelalte două exemple ale aplicării metodei elaborate de Byron Katie se găsesc în articolele de aici (link) și aici-link, iar despre gânduri nefondate, presupuneri inutile, prejudecăți și proiecții iluzorii merită să vizionați documentarul care există aici (link). O altă modalitate de autoinvestigare găsiți aici-link.

Pentru o înțelegere profundă a Lucrării și exemple concrete de aplicare recomand trei cărți ale lui Byron Katie care pot fi comandate online după cum urmează - transportul fiind gratuit oriunde în țară:
- "Cine ai fi tu fără povestea ta?" - comandă online aici-link;
- "Pune-ți gândirea sub semnul intrebării și schimbă lumea" - comandă online aici-link;
- "Iubește ceea ce este" - comandă online aici-link.
Și dacă tot veni vorba de relațiile de cuplu, recomand încă o carte pentru cei care vor cu adevărat relații armonioase:
-"Iubirea nu este de ajuns" - Aaron T. Beck (părintele psihoterapiei cognitive) - comandă online aici-link.În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗 *>:D< îmbrăţişareUn comentariu:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, amuzant, relaxant si tonic. Multumesc!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...