"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 30 septembrie 2012

Morală, vinovăție, rușine


Morală, vinovăție, rușine - trei cuvinte care ne produc disconfort chiar din momentul în care le citim/auzim. Trei cuvinte care ne duc cu gândul la clipe din viața noastră în care ne-a fost greu să ridicăm ochii din pământ și pe care tindem să le ștergem din “istoria” noastră.

Desigur, nu sunt subiecte tocmai comode pentru o discuție dar cred că vorbind despre ele putem elibera de pe umerii noștri măcar puțin din povara ce am purtat-o împreună cu acestea.

Din acest motiv, am dedicat acestor subiecte una dintre edițiile emisiunii “Viața privită prin ochii sufletului”. Împreună cu Maria Avrămasca am încercat câteva unghiuri mai altfel din care pot fi privite aceste lucruri, câteva puncte de vedere cât mai aproape de ochii sufletului.

Vizionare plăcută!


Later edit: Articol conectat cu subiectul: Între iubirea de sine și egoism.

Recomand cu căldură câteva cărți foarte faine de mare ajutor pe această temă (toate beneficiază de transport gratuit indiferent de valoarea comenzii):
- "Darul imperfecțiunii" -Brene Brown- comandă online aici-link;
- "Psihologia rușinii" -Robert G. Lee, Gordon Wheeler- comandă online aici-link;
- "Vindecarea rușinii. Armonizarea relațiilor" -M. A. Fossum, M. J. Mason- comandă online aici-link;
- "Mai bine mor decât sa spun! Rușinea" -Boris Cyrulnik- comandă online aici-link .


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Sper să îți placă și să revii din când în când. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



duminică, 23 septembrie 2012

Cunoaștere, voință, acțiune


            Conștienți sau nu, în fiecare clipă facem alegeri, mai importante sau mai puțin importante. Fie că este vorba de a alege meniul, modelul rochiei sau costumului pe care îl purtăm într-o zi, fie că este vorba de a alege un loc de muncă sau orașul unde să locuim, toate acestea sunt alegeri care schimbă situații și prin urmare ne modifică „drumul”.

Majoritatea acestor alegeri privesc doar viața personală, dar în diverse situații se întâmplă să facem alegeri ce îi privesc și pe ceilalalți. Chiar dacă acțiunile noastre ar privi numai propria viață, este necesar ca acestea să fie dublate întotdeauna de responsabilitate. Cred că doar lipsa responsabilității ne poate aduce în situația în care să blamăm de multe ori oamenii din jur, „sistemul” și în general lumea înconjurătoare atunci când rezultatele alegerilor și acțiunilor noastre nu ne sunt pe plac.

Sursa acțiunilor este voința noastră, voință venită din cunoaștere, iar între acestea este necesar un echilibru, care, după cum știm cu toții, e greu de obținut și mai ales de menținut. De aceea se întâmplă ca de multe ori acțiunile noastre să fie doar reacții și nu acțiuni conștiente însoțite de responsabilitate.

Despre legătura dintre cunoaștere, voință și acțiune, despre depășirea cunoașterii mentale, despre intuiție și darurile cunoașterii profunde și despre alte lucruri dragi sufletului nostru - într-o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" realizată de Maria Avrămasca.

Vizionare plăcută!


Later edit: În continuarea subiectului recomand articolul: În goană după himera unei vieți de succes și Adevărații tăi dușmani.

Recomand cu încredere:
- "Pariază pe tine" -Robert Anthony- comandă online aici-link;
- "Secretul succesului – Încrederea totală în tine" -Robert Anthony- comandă online aici-link;
- "Fă-ți viața exact cum vrei tu!" -Richard Bandler- comandă online aici-link;
- "Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul" -Robin Sharma- comandă online aici-link;
- "Atracția succesului" -Anca Ciobotaru- comandă online aici-link.


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Sper să îți placă și să revii din când în când. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



vineri, 21 septembrie 2012

Empatia - capacitate ce oferă o nouă perspectivă asupra realității

           Așa cum știți deja, empatia este capacitatea unui om de a se pune în locul celuilalt, altfel spus de a privi lumea prin ochii celulalt. Și când spun prin ochii celuilalt înseamnă prin prisma experiențelor lui de viață, mai exact a percepției lui privind aceste experiențe.

            Deși pare simplu să te pui în locul celuilalt și ne naștem cu această capacitate și chiar o folosim uneori mai mult sau mai puțin conștient, putem observa că nu o facem tot timpul, iar când se întâmplă, o facem de obicei superficial, din cauză că suntem copleșiți de experiențele proprii.
         Empatia profundă necesită răbdare și energie în aceeași măsură deoarece fără a ne elibera de "poverile" cotidiene proprii nu avem suficient "loc" în gânduri și simțiri pentru celălalt/ceilalți.

            Datorită experiențelor diferite prin care trecem ne formăm păreri diferite despre realitate și asta duce de multe ori la diferențe foarte mari atât de mentalitate cât și de percepție a realității. Uneori aceste percepții sunt atât de diferite încât pot naște conflicte nu doar la nivelul relației între doi oameni cât și la nivelul relațiilor dintre grupuri sau chiar dintre popoare.

            Pentru a ne lărgi orizontul percepției realității dar și pentru a ne armoniza relațiile, dezvoltarea capacității de a empatiza este imperios necesară. Și cum să o facem altfel decât prin exerciții...
            Un exemplu foarte potrivit de exercițiu privind empatia a fost propus de Sam Richards, un foarte cunoscut profesor sociolog american care consideră empatia ca fiind „inima” sociologiei. Iată speach-ul acestuia:


Cum ar fi lumea noastră în cazul când am învăța să o privim și prin ochii celorlalți ?
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sunt aici o mulțime de articole ce cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și pentru a ne aduce bucurie în suflet. Te poți "orienta" în căutarea unui subiect folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Poți primi direct pe mail articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în formularul din dreapta. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

duminică, 16 septembrie 2012

Creierul - uimitorul computer uman - noi descoperiri

           Așa cum spuneam și în alte articole (aiciaici și aici), complexitatea mecanismului care este corpul nostru este un subiect care mă pasionează și mă face să păstrez legătura cu noile descoperiri din genetică, neuroștiințe, etc. Dintre minunatele “componentele” ale corpului nostru - creierul, acest computer uimitor cred că păstrează cele mai multe aspecte legate de funcționalitate ce nu au fost explicate până în prezent.
Deoarece știm că mintea este cea care, prin activitatea ei excesivă de analiză, ne împiedică de multe ori să ne găsim calea spre liniștea și armonia ființei, consider că orice nouă înțelegere legată de modul cum funcționează creierul ne poate aduce mai aproape de găsirea de noi modalități de armonizare a întregului organism.
În acest context m-am bucurat foarte mult când am găsit discursul lui Vilayanur Ramachandran, neurolog cunoscut pentru valoroasele sale descoperiri în domenii precum neurologia comportamentală (ce studiază bazele neurologice ale comportamentului, memoriei și cogniției) și psihofizica vizuală (ce studiază relațiile de determinare dintre stimulii fizici și senzațiile și percepțiile pe care aceștia le produc). Vilayanur Ramachandran este profesor în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea California din San Diego și director al Centrului pentru Creier și Cogniție al aceleiași universități.
În pasionantul său discurs TED, acesta vorbește despre felul în care studiul leziunilor creierului a adus noi informații despre modul de conectare între regiunile acestuia și despre iluziile care pot fi induse în minte de astfel de leziuni.
Faptul că revista Time l-a inclus pe Vilayanur Ramachandran în topul 100 al celor mai influente persoane din lume, iar Richard Dawkins l-a numit “Marco Polo al neuroștiinței”, sunt încă două argumente care mă fac să cred că acesta merită aceste 22 de minute de atenție din partea noastră.
Vizionare plăcută!


Pentru cei care vor să afle mai multe despre descoperirile realizate pe această temă recomand cartea scrisă de Vilayanur Ramachandran -Phantoms in the Brain- comandă online aici-link- carte despre care Oliver Sacks spune că este "una dintre cele mai originale și accesibile lucrări de neurologie ale acestor timpuri".
Recomand de asemenea cartea "Ce ne spune creierul" - scrisă tot de V. S. Ramachandran, tradusă în limba română - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

joi, 13 septembrie 2012

Semnificațiile Curajului

Curajul este definit în DEX drept "forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate".

De aici până la diferențele de percepție ale fiecăruia dintre noi cu privire la această trăsătură de caracter este însă o cale lungă. Unii oameni consideră ca fiind curaj a salva viața unui om dintr-un incendiu, alții faptul de a-ți exprima părerea opusă celorlalți la serviciu sau într-un grup de prieteni, alții consideră ca fiind curaj faptul de a te muta singur într-un oraș în care nu cunoști pe nimeni, alții faptul de a pleca singur în străinătate în căutarea unui loc de muncă iar exemplele pot fi nenumărate.


Avem percepții diferite asupra curajului pentru că experiențele prin care am trecut fiecare sunt diferite iar micile "victorii" personale nu sunt neapărat "victorii" în ochii altor oameni care au avut alte experiențe de viață. Este și firesc să fie așa și cred că dacă vom conștientiza firescul acestor diferențe de percepție vom accepta ca și normalitate faptul că împlinirea vine din cu totul alta parte decât din recunoașterea celorlalți.

Deși ar putea părea un subiect fără prea mare importanță, m-am gândit că merită totuși atenția și o mică dezbatere care să ofere câteva puncte de vedere asupra acestor semnificații dar și a percepțiilor noastre legate de curaj. Împreună cu Maria Avrămasca și Constantin Luca am discutat despre curaj într-o o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" pe care o puteți viziona mai jos. Vizionare plăcută și cu folos..


Articole conectate: Puterea de a renaște și Viața ca sport extrem

Câteva cărți care ne vorbesc despre curaj din diverse unghiuri (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Curajul de a fi vulnerabil" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Curaj" -Debbie Ford - comandă online aici-link;
- "Curajul. Bucuria de a trăi periculos" -Osho- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă aici-link.
***
Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme și alte materiale utile. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



marți, 11 septembrie 2012

Fericirea sub lupă

Prin tot ceea ce facem căutăm FERICIREA. Unii oameni spun că au renunțat deoarece consideră că e ceva de neatins. Dar cred că asta e o păcăleală a minții care a "deghizat" dorința naturală de a fi fericit în hainele speranței. Pentru că fără speranță nimeni nu ar putea trăi. 

Cum drumurile spre fericire sunt întortocheate 😁, consider că orice împărtășire a metodelor prin care oamenii ating această stare este binevenită și ne poate determina pe fiecare să facem conexiunile potrivite pentru a ne apropia și mai mult de starea de echilibru și bucurie pe care o căutăm.


Plecând de la această premiză m-am gândit să dau mai departe un discurs TED care mie mi-a adus puncte de vedere utile în ceea ce privește starea de fericire și de echilibru.

Este vorba despre discursul lui Matthieu Ricard - un om a cărui viață ar merita așternută într-un film deoarece a avut un drum foarte neobișnuit: s-a specializat în biochimie la Institutul Pasteur, dar a "părăsit" știința alegând să se mute în Himalaya și să devină călugăr budist. În acest mod și-a propus să studieze fericirea - punând-o sub lupă drept subiect de studiu din punct de vedere științific.

Reușind să atingă starea de fericire, el a ajuns să creadă că aceasta impune același tip de efort, de voință, de antrenament al minții ca orice alt tip de scop uman. Reflecțiile profunde și științifice despre fericire și budism ale lui Matthieu Ricard s-au materializat în mai multe cărți, printre care și "Quantum Lotus: o călătorie unde știința și budismul se întâlnesc".

În viața cotidiană, Matthieu Ricard este traducător și un fel de "mână dreaptă" pentru Dalai Lama fiind implicat în diverse proiecte umanitare. Cu scopul unui studiu științific aprofundat asupra fericirii, acesta s-a supus unor teste clinice intensive la Universitatea din Wisconsin, Robert Chalmers (ziarist la The Independent) numindu-l "cel mai fericit om din lume". Vizionare plăcută și inspirație maximă..


În completare recomand articolele: Sursa nefericirii noastre și Fericirea este... în mintea noastră
Una dintre cărțile scrise de Matthieu Ricard - Fericirea - a fost tradusă și în limba română și poate fi comandată online aici-link.
Alte cărți minunate de folos în formarea obiceiurilor ce ne conduc spre fericire (transport gratuit oriunde în țară):
- "Bucuriile înțelepciunii" -Yongey Mingyur Rinpoche- comandă online aici-link;
- "Imperfecți, liberi și fericiți" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Succesul redefinit" -Arianna Huffington- comandă online aici-link;
- "Și nu uita să fii fericit" -Christophe André- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link;
- "Fericire Acum!" -Robert Holden- comandă online aici-link;
- "Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -O. Burkeman- comandă online aici-link.
Un documentar de excepție despre căutarea fericirii poate fi vizionat - aici (click!)


Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este dezvoltarea personală integrală. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", cuvintele cheie și căsuța "caută" din coloana din dreapta . Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗 *>:D< îmbrăţişare


vineri, 7 septembrie 2012

Trezirea planetară și individuală - extinderea conștiinței

Auzim tot mai des în jurul nostru cuvântul „trezire” dar semnificația profundă a acestuia nu este încă pe deplin înțeleasă. Vremurile pe care le trăim ne forțează pe mulți dintre noi să pătrundem în profunzimea înțelesurilor „trezirii” și de aceea m-am gândit să aduc astăzi în atenția voastră o nouă ediție a emisiunii Viața privită prin ochii sufletului”, ediție în care Maria Avrămasca (realizatoarea emisiunii) și Camilia Schwimmer oferă câteva puncte de vedere foarte importante asupra acestor semnificații.
În această emisiune sunt atinse de asemenea și subiecte precum extinderea conștiinței, prezența în momentul acum, potențialele și crearea realității individuale și planetare. Consider că informațiile din această emisiune aduc lămuriri celor ce trec prin stări pe care nu și le pot explica și de asemenea aduc noi confirmări celor care sunt familiarizați cu transformările prin care trecem acum.
Felicitări Maria și Camilia!
Vizionare plăcută!

duminică, 2 septembrie 2012

Cum să-ți dezvolți încrederea în propria creativitate (+ recomandare film)

"Ca sa creezi, fie în arta, fie în viața personala, nu trebuie decât să îndrăznești să te lași inspirat, și apoi sa perseverezi pe calea pe care ți-o deschide inspirația. Astfel se produce Marea Magie. Astfel se preschimbă banalul cotidian într-un tărâm al bucuriei și al imprevizibilului." - Elizabeth Gilbert în cartea sa "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea".

Trăim într-o lume în care suntem educați de mici că viața este "o permanentă competiție" iar noi trebuie să luptăm din greu pentru a fi "cei mai buni". În primii ani de viață ni se spune foarte des că "doar așa putem răzbi" într-o "lume care este o junglă". În aceste condiții este destul de greu să păstrăm mai multă vreme încrederea obținută în urma vreunui succes iar respectul de sine nu este niciodată o linie dreaptă ci mai degrabă o curbă cu "munți" de încredere și "depresiuni" de neîncredere.

Cu siguranță fiecare dintre noi a trecut măcar o dată în viață printr-o situație în care cineva "binevoitor" s-a gândit să ne taie elanul în momente cheie ale vieții. Posibil să fi fost chiar părinții, unii profesori, prieteni sau colegi. De multe ori suntem tentați să avem încredere mai mult în astfel de persoane decât în noi înșine mai ales când avem o idee complet nouă. Deoarece am avut și eu multe "depresiuni" de neîncredere 😁, am ajuns la concluzia că creativitatea este unul dintre aspectele noastre cele mai sensibile și mai ușor de destabilizat.

În acest context, m-am gândit că discursul lui David Kelley este foarte util și merită dat mai departe. El este trainer, fondator al firmei de design IDEO și a sistematizat în discursul său câteva observații importante în privința dezvoltării creativitățiiVizionare plăcută și cu folos..


Filmul pe care-l recomand astăzi "Gifted" ("Geniala") ne spune povestea unui copil supradotat. E un film plin de candoare care topește inima oricui prin felul în care ne vorbește despre iubire, familie și importanța găsirii echilibrului în viață. Emoționant, tulburător, terapeutic. Îl puteți viziona online aici-link, aici-link, aici-link, aici-link, aici-link sau aici-link.

În completare recomand articolul: Despre descurajări. Drept inspirație - doi oameni care au transformat defectele lor în daruri (cred că au avut nevoie de muuultă creativitate), poveștile lor sunt aici: Partea "bună" a "defectelor" și Miracolul ce există dincolo de limite.
Cărți recomandate:
- "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea" -Elizabeth Gilbert- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea" (*ebook) -Elizabeth Gilbert- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Făcut pentru creație. Descoperă misterele minților creative" -S. B. Kaufman, C. Gregoire- comandă online aici-link sau aici-link.
- "Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei și creativității copiilor" -C. J. Simister- comandă online aici-link sau aici-link.
***

Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă un strop de informație și bucurie în plus. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare