"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 31 octombrie 2012

Două evenimente minunate la Roman!


Iată că și orașul meu micuț, Roman, se întâmplă lucruri frumoase!

Primul eveniment înscrie orașul meu în programul Laboratorul Verde al Reciclării - un program inițiat de oameni minunați preocupați ca noi toți să trăim o viață mai armonioasă într-o țară mai curată.

Laboratorul Verde al Reciclării este un proiect educațional organizației Eco-Rom Ambalaje adresat elevilor de 9-10 ani, părinților și cadrelor didactice și reprezintă o noutate ca și conținut informațional dar și ca format pune accentul pe educația experiențială.

Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat și adaptat pentru mințile curioase și inventive ale copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă high-tech, dinamică și interactivă. Cunoscând preocupările celor mici, Eco-Rom Ambalaje le propune acestora o experiență multimedia completă, stimulându-le interesul față de procesul de colectare seletivă printr-un joc de echipă pe tablete PC, prin vizionarea unei animații pe tema colectării selective și a unui spot didactic în ceea ce privește reciclarea de ambalaje.

În primul semestru al anului școlar 2012-2013, programul se va desfășura în 25 de orașe din țară: București, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Slobozia, Constanța, Tulcea, Focșani, Iași, Roman, Bacău, Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Mureș, Mediaș, Sibiu, Cluj Napoca, Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Deva, Târgu Jiu, Craiova, Alexandria, implicând peste 4000 de elevi, din 50 de școli primare.

Autocarul Laboratorul Verde al Reciclării ajunge în Roman mâine (joi) 1 noiembrie, în intervalul 10.30 – 11.30, la Şcoala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu, din strada Mihai Eminescu nr. 27. Succes copiilor care vor avea ocazia acestei experiențe minuate!

***
Al doilea eveniment este unul din altă latură a vieții noastre dar am găsit potrivit să îl anunț tot în această postare deoarece are loc peste doua zile. Este vorba despre conferința „Metamorfozele „Luminii Vii” - de la fizică la metafizică” susținută de domnul prof. univ. dr. Traian D. Stănciulescu de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași (și vicepreședintele Asociaţiei Naţionale de Terapii Complementare din România - ANATECOR) și domnișoara arhitect-designer dr. Aritia Poenaru de la institutul de Inventică din Iași.

Domnul prof. univ. dr. Traian D. Stănciulescu este autorul a numeroase articole și cărți publicate atât în România cât și în străinătate, cum sunt acelea din seria METAMORFOZELE LUMINII (Ed. Performantica) "Biofotonica, știință a complexității" (2000), "Introducere in teoria laserilor biologici" (2001), "Fundamente biofotonice ale constiintei" (2003), etc.

Conferința este organizată de Societatea Culturală Clepsidra condusă de domnul pr. Cornel Paiu, societate care are o susținută activitate în orașul nostru, și va avea loc vineri 2 noiembrie la orele 17.00 în biblioteca Colegiului Roman-Vodă (intrarea liberă).

Dacă sunteți din Roman vă invit cu drag și vă rog să anunțați și persoanele interesate. Și dacă nu sunteți de aici eu cred că merită să veniți pentru această conferință interesantă și o întâlnire cu oameni calzi și primitori.
Cu drag >:D<

duminică, 28 octombrie 2012

Despre învățare - o nouă abordare


Învățarea este un proces complex. Ea nu se desfășoară numai pe parcursul celor „7 ani de-acasă”, a cursurilor liceale sau a celor din învățământul superior. Învățarea în sensul ei cel mai profund durează toată Viața.

            Viața în întregul ei este un lung șir de lecții. Iar unele sunt foarte greu de învățat. Și anume cele ale căror învățături refuzăm să le primim.


Cum putem detecta experiențele de acest gen ?


Observând repetabilitatea experiențelor similare.
Trăim o experiență, îi punem punct, crezând că am învățat suficient din ea. Apare o altă experiență cu alți „actori” dar sesizăm că suntem puși în aceeași situație cu cea dinainte.

Acesta este punctul în care este necesară o alegere. Numai că, în cazul când ne dorim alt rezultat, altă rezolvare, este necesară o altă alegere decât cea pe care am făcut-o în situația de dinainte. O altă abordare, un alt unghi din care să privim și să rezolvăm situația.

Cred că una dintre cele mai grele lecții pe care a trebuit să o învăț a fost cea de a spune NU. Încă învăț. Doar că am reușit să observ niște lucruri.

Din dorința de a învăța, pe care mă bucur că încă o am, nu reușeam să detectez punctul în care lecția mea se separă (ca sens) de lecția celuilalt, pentru ca DA - în oricare situație de viață toți cei implicați învață, iar lecțiile pe care le învățăm fiecare sunt diferite.

            Am ajuns la concluzia că procesul de învățare, dacă ne dorim ca interacțiunea umană din care învățăm să fie armonioasă, este o artă. În cadrul acesteia, a spune NU este și aceasta o artă.


            Cum detectăm punctul în care este necesar să spunem NU fără să refuzăm lecția?


            Eu cred că acest punct devine vizibil în momentul în care cineva insistă să ne impună părerea proprie despre o anume problemă sau un anume subiect. Pentru că între a ne spune părerea și a o impune celorlalți este o diferență, chiar dacă uneori greu de detectat. Cred că verbul „a insista” pe care l-am folosit mai sus arată această diferență.

            Desigur că am întâlnit cu toții situații în care cel/cea din fața noastră își arogă rolul de „profesor” și ne obligă să învățăm o lecție de care el/ea crede că avem nevoie. După părerea mea, acesta este punctul în care libertatea la o părere proprie ne este încălcată și devine necesar acel NU. În cazul când reușim să rostim NU-ul, rămâne doar să fim împăcați cu faptul că l-am spus.

            După cum spuneam într-un alt articol, am lucrat mulți ani în sistemul de învățământ. Am trăit pentru o vreme în conceptul eronat în care credeam că doar elevii învață de la mine. Și spun eronat deoarece destul de repede mi-am dat seama că am învățat enorm de la cei în fața cărora aveam impresia că le sunt profesor. Drept pentru care acum le mulțumesc.

            Dar cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în sistem au fost acelea în care am reușit să vorbesc cu elevii de la suflet la suflet, momente în care respectul nu venea din rolurile noastre profesor/elev ci venea de la sine, reciproc, într-un mod necondiționat.

            Așa am ajuns să accept că rolurile profesor/discipol sunt interschimbabile iar când procesul de învățare se face de la suflet la suflet aceste roluri își pierd sensul. Pentru că sufletul nu are noțiunea de roluri, nu cunoaște competiția pentru o identitate anume, cunoaște doar blândețea.

            Aceste lucruri m-au condus către  părerea că în orice proces de învățare, fie că este vorba despre sistemul de învățământ fie că este vorba despre Viață, este necesară o nouă abordare și anume cea pe care o numesc de la suflet la suflet, lipsită de orice presiune și de orice impresie/iluzie personală că eu aș ști mai bine ce e mai bine pentru celălalt.


*** Mai jos - imagini de la întâlnirile lui Mooji (despre care am scris aici - click!) - un minunat exemplu de coexistență a înțelepciunii alături de blândețe, imagini care se pot vedea mai bine... cu sufletul.



Cu drag >:D<

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Fericirea - între dorințele și exagerările noastre


Mai mult sau mai puțin conștient, căutăm fericirea o mare parte a timpului vieții noastre. Ne imaginăm că vom fi fericiți dacă vom avea mai mulți prieteni, dacă vom avea mai mulți bani, o casă mai frumoasă, o mașină mai scumpă sau un loc de muncă mai bun.

E firesc să ne dorim sa fim fericiți. E firesc să avem dorințe. Acestea pot juca rolul unui motor care ne propulsează și ne face eficienți. Până la un punct. Care ar fi acel punct? Exagerarea.


Adam Smith - economist, om politic și filozof scoțian, spune că: "Marea sursă atât a suferinţelor cât şi a dezordinelor din viaţa umană pare să provină din supraestimarea diferenţei dintre o situaţie permanentă şi alta... Unele dintre aceste situaţii ar merita, fără îndoială, să fie preferate altora, dar niciuna dintre ele nu merită să fie urmărită cu acea pasionată înflăcărare care ne face să violăm regulile fie ale prudenţei, fie ale justiţiei, sau să corupem pacea viitoare a minţilor noastre, fie prin ruşinea dată de amintirea nesăbuirii noastre, fie prin remuşcarea pentru oroarea nedreptăţii noastre."

Despre exagerările dorinţelor şi grijilor noastre ne vorbește Daniel Gilbert - profesor de psihologie la Universitatea Harvard - într-un minunat discurs marca TED. Una dintre cărțile sale ajunse bestseller a fost tradusă și în română și poate fi cumpărată online: În căutarea fericirii - comandă aici-link (transport gratuit oriunde în țară), iar cititorii de limbă engleză au acces și la bestseller-ul său "Stumbling on Happiness" care a fost tradusă pâna acum în 25 de țări.


Tot despre fericire aici (click!) şi aici (click!).
Câteva cărți care ne dezvăluie diverse fațete ale fericirii (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Succesul redefinit" -Arianna Huffington- comandă online aici-link;
"Bucuriile înțelepciunii" -Yongey Mingyur Rinpoche- comandă online aici-link;
"Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link;
"Proiectul fericirii" -Gretchen Rubin- comandă online aici-link;
"Fericire Acum!" -Robert Holden- comandă online aici-link;
"Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -O. Burkeman- comandă online aici-link.


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


joi, 25 octombrie 2012

Despre Libertate...


Deși s-au scris mii de pagini despre libertate în cursul istoriei, atât timp cât există abuzuri emoționale și fizice în lumea în care trăim, consider că e important să vorbim în continuare despre aceasta în vederea conștientizării valorii ei inestimabile.

Între libertatea mea și libertatea celuilalt există o linie foarte subțire și greu de detectat de multe ori deoarece, din cele două spații pe care le separă această linie, este foarte puțin probabil ca lucrurile să se vadă la fel. Vedem lucrurile diferit deoarece suntem unici și reacțiile noastre sunt rezultatul multitudinii de experiențe complexe prin care am trecut fiecare și a felului în care le-am perceput fiecare la nivel emoțional.

Dăm vina pe Timp de cele mai multe ori pentru că nu avem răbdarea să ne cunoaștem unul pe celălalt în esență. Dar tributul pe care îl plătim pentru această "lipsă de timp" este faptul că ajungem rapid să judecăm aspru oamenii din jur și ajungem la fel de rapid la concluzii pe care le credem adevărate, dar în realitate, ele nu reprezintă decât o infimă parte din ceea ce este celălalt ca ființă în întregul său și acea părere fiind obținută prin filtrul judecăților privitorului. Acest fapt determină la rândul lui conflicte greu de stins, ruperea multor relații și închideri sufletești greu de vindecat.

Despre  libertatea oamenilor din închisori, despre încălcarea libertății prin manipulare, despre compromis ca limitare a libertății, despre relațiile în care se limitează libertatea, despre dependențe și despre alte lucruri legate de acest subiect într-o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" cu Maria Avrămasca.

***Fac precizarea că ideile exprimate în emisiune sunt puncte de vedere personale cristalizate în urma experiențelor de viață și a îmbinării acestor idei cu alte cunoștințe acumulate în timp, fără pretenția de a fi lecții sau adevăruri universal valabile.

Vizionare plăcută!


Alte ediții ale emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" sunt postate în articole care pot fi accesate aici (click!)
Recomand cu încredere (transport gratuit oriunde în țară):
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Destin, libertate și suflet" -Osho- comandă online aici-link;
- "Iubire, libertate, solitudine" -Osho- comandă online aici-link;
- "Calea spre eliberare" -Osho- comandă online aici-link;
- "Eliberarea" -Cătălin Manea- comandă online aici-link;
- "Mă eliberez" -Frederic Fanget- comandă online aici-link.


Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗


marți, 23 octombrie 2012

Un Univers sau mai multe? Multiversul demostrat științific!

Încă de multă vreme se vehiculează ideea mai multor Universuri și a mai multor dimensiuni. Și asta, după cum știți, nu doar în fizică.
Se pare însă că lucrurile tind să se clarifice cu o viteză ce crește exponențial.
În anul 2011 premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Saul Perlmutter (Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley, S.U.A.), Brian Schmidt (Universitatea Naţională din Australia) şi Adam Riess (Universitatea John Hopkins, S.U.A.) pentru descoperirea faptului că Universul este în expansiune.

În teoria stringurilor (corzilor) se postulează existența unor dimensiuni suplimentare ale spațiului și anume în loc de trei dimensiuni, se iau în calcul zece dimensiuni spațiale și o dimensiune pentru timp și astaa pentru a permite ca teoria să fie definită în mod consecvent.

Brian Greene - profesor la Universitatea Columbia - care are ca arie de cercetare această teorie, face prin cercetările sale legătura între descoperirea că Universul este în expansiune și teoria stringurilor și explică aceste descoperiri în cel mai simplu mod posibil în discursul său de mai jos. Vizionare plăcută!


Ce implicații au aceste descoperiri în viața noastră?
„Distanța” dintre aceste descoperiri și implicații depinde de fiecare dintre noi, de tipul întrebărilor la care căutăm răspunsuri, în cazul când aceste răspunsuri au nevoie și de dovezi științifice.
Poate că visele noastre din timpul somnului și experiențele trăite în stările de conștiină extinsă nu sunt doar vise și stări...ci existențe simultane în universurile paralele. :D
***
Câteva cărți deosebite despre Univers și realitate (transportul cărților este gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Realitatea ascunsă" -Brian Greene- comandă online aici-link;
"Universul elegant" -Brian Greene- comandă online aici-link;
"Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link;
"Universul într-un singur atom" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Peisajul cosmic" -Leonard Susskind- comandă online aici-link;
"Universul din nimic" -Lawrence M. Krauss- comandă online aici-link.
***
Dacă este pentru prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți urez bun venit! Sper ca lucrurile pe care le vei citi să-ți aducă o stare de pace și bucurie. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


sâmbătă, 20 octombrie 2012

„Distanța” dintre curaj și nebunie

Pentru fiecare pas pe care îl facem în afara părerilor unanim acceptate de societate avem nevoie de curaj. Un pic mai mult decât sensul clasic al acestui cuvânt. Uneori e nevoie chiar de un pic de nebunie. Să pun ghilimele ultimului cuvânt...sa nu pun...?
Care ar fi "distanța” dintre curaj și nebunie...?
Cum definițiile și sensurile sunt date de noi oamenii, se pare că lucrurile au fost, sunt și vor rămâne relative iar "distanța" de care spuneam este și va rămâne relativă / variabilă în funcție de vremuri, și de circumstanțe. E și firesc să fie așa.
Ne vorbește despre aceste lucruri într-un mod foarte amuzant Joshua Walters...Vizionare plăcută!


Cărți minunate care ne pot ajuta să înțelegem mai bine bolile mintale:
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" -Andrew Solomon- comandă online aici-link;
- "The Centre Cannot Hold" (engleză) -Elyn R. Saks- comandă online aici-link;
și o recomandare de suflet:
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link.
***
Te mai aștept
cu drag  *>:D< îmbrăţişare

miercuri, 17 octombrie 2012

Empatia - modalitate de extindere a conștiinței

Recunosc faptul că uneori semnificația cuvintelor limitează ceea ce vreau să exprim și tind să cred că acest lucru vi se întâmplă uneori și vouă, mai ales cănd vine vorba de a descrie trăiri. Așa ajungem să lărgim semnificația cuvintelor chiar dacă vom fi nevoiți pentru un timp să dăm explicații suplimentare atunci când le folosim cu sensul nou.

De exemplu, așa mi se întâmplă cu semnificația cuvântului empatie care se potrivește într-o anumită măsură cu ceea ce vreau să aduc în discuție astăzi, însă, pentru că nu se potrivește în totalitate, m-am gândit să aduc acestui cuvânt și un nou sens, o nouă înțelegere.

Despre căteva valențe ale empatiei (într-o nouă perspectivă), despre cum putem dezvolta această capacitate cu care toți ne naștem și ce avantaje ne aduce dezvoltarea ei, despre aplicațiile multiple ale acesteia în toate aspectele vieții noastre - într-o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" împreună cu Maria Avrămasca. Vizionare plăcută!


Articole recomandate: Stăpânește-ți emoțiile înainte că ele să pună stăpânire pe tine și 3 pași importanți pentru relații armonioase. Lista de articole de pe acest site referitoare la empatie poate fi accesată aici (click!)

Cărți recomandate (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Empatia în parenting" -Shauna Shapiro, Chris White- comandă online aici-link;
- "Empatia în psihoterapie" -Arthur C. Bohart- comandă online aici-link;
și pentru că empatia este o abilitate care depinde de inteligența emoțională a persoanei recomand și:
- "Inteligența emoțională 2.0" -Travis Bradberry, Jean Greaves- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Richard J. Davidson, Sharon Begley- comandă online aici-link;
- "Cine ești? Testează-ți inteligenta emoțională" -Thomas J. Craughwell- comandă online aici-link;
- "Eliberează-te din temnița emoțională" -Augusto Cury- comandă online aici-link.


Dacă abia ai ajuns în micul meu univers, îți urez bun venit! Sper să-ți placă ce vei găsi și să revii din când în când. Poți căuta un subiect anume utilizând listele "Articole recomandate", cuvintele cheie și căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


marți, 16 octombrie 2012

Despre tipurile de gândire...altfel


Deși există și unele lucruri pe care le „vedem”/percepem cu toții în același fel, nu există doi oameni care să facă aceleași conexiuni în creierul lor. Cum numărul neuronilor din creierul unui om este de aproximativ 70 de miliarde, practic am putea spune că numărul de  conexiuni neuronale posibile este infinit.

De aici și posibilitatea fiecărui om de a „vedea altfel lucrurile, din nenumărate perspective și de a imagina/crea lucruri noi.

După cum știm, autismul este tulburare a creierului care se manifestă în principal prin relaționare foate redusă cu cei din jur. Acest lucru ne-ar putea face să credem că cei cu astfel de tulburări nu se pot integra în societate și nu ar putea fi utili acesteia.

După ce am urmărit discursul lui Temple Grandin - care a fost diagnosticată în copilărie cu autism - mi-am dat seama că de fapt știm mult prea puține lucruri despre această tulburare..:

 
Cred că aceasta este încă o dovadă că nimic nu e ceea ce pare...
Cu drag >:D<

vineri, 12 octombrie 2012

Darul unei experiențe...

Există experiențe de viață care ne „trezesc” din hipnoza în care suntem reținuți de „obligațiile” vieții cotidiene. În această categorie intră majoritatea experiențelor traumatice sau în general acelea care ne aduc în atenție problema viață versus moarte.
Acestea sunt experiențe profund transformatoare în cazul când nu ne închidem sufletește în fața lor și le dăm voie să aibă acest rol.
Astfel de experiențe pot naște idei care pot declanșa transformări și în viețile celorlalți. Așa s-a întâmplat și în următorul caz... 

Se spune că pâna nu ești pregătit să mori nu ești pregătit nici să trăiești în sensul că nu poți aprecia Viața la adevărata ei valoare. Și cum există un sâmbure de adevăr în majoritatea vorbelor care se transmit, eu cred că există și în acestea.
Ce-ar fi să facem un exercițiu de imaginație și să completăm și noi măcar în gând:
„Înainte să mor aș vrea să ......”
 Cu drag  *>:D< îmbrăţişare

marți, 9 octombrie 2012

Etapele transformării interioare (II)

Așa cum spuneam acum câteva zile aici (click!), transformările interioare prin care trecem ne pot aduce tristețe și/sau ne pot crea confuzii care ne dezechilibrează și ne scad vitalitatea.

Am observat însă că putem trece mai ușor peste aceste stări atunci când reușim să oferim minții noastre câteva explicații despre ceea ce ce se întâmplă.

Subiectul privind transformările interioare este unul vast deoarece suntem unici și ne manifestăm unic încât cu greu găsim tipare comune în mecanismele după care funcționează ființa noastră ca întreg.

* În acest context, țin să fac precizarea că cele două emisiuni făcute pe această temă nu se vor a fi rețete universal valabile ci doar puncte de vedere rezultate în urma unor introspecții susținute și de durată, care prin împărtășire pot declanșa în cei interesați propriile răspunsuri și explicații.

Acestea fiind spuse, iată câteva astfel de puncte de vedere privind diferența dintre compasiune și milă, iluzia recompenselor, noaptea întunecată a sufletului, renunțările forțate versus curgere naturală a lucrurilor, îndoiala ca autosabotaj, rezistența la nou, descoperirile științifice privind ADN-ul și importanța respirației în recăpătarea echilibrului într-o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului".

Vizionare plăcută!


Update: Partea I a emisiunii o găsiți aici-link.

Later edit: Articole recomandate în continuarea subiectului:
- Aspecte ale căutarii spirituale (1),
- Aspecte ale căutarii spirituale (2),
- Renunțarea la căutarea spirituală NU e ceea ce pare (3).


Dacă ești pentru prima dată pe această pagină, îți urez bun venit! Vei găsi aici informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme documentare sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Sper să îți placă și să revii din când în când. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



duminică, 7 octombrie 2012

Să învățăm de la copii...

În vârtejul vieții de zi cu zi mulți dintre noi își pierd entuziasmul, candoarea, încrederea și multe alte lucruri pe care le aveam cu toții atunci când eram copii. Desigur, am putea să le reînvățăm însă suntem în mare parte prea mândri să luăm exemplu de la un copil.
Iată că am găsit pe cineva foarte potrivit să ne aducă aminte câteva lucruri importante ...Este vorba despre Adora Svitak pe care o puteți asculta într-un scurt discurs marca binecunoscută TED:
(*** Subtitrarea se poate seta din bara de jos a player-ului.)


Cu drag >:D<

joi, 4 octombrie 2012

Etapele transformării interioare (I)


Fie că simțim la nivel profund, fie că doar la nivelul superficial al ființei, fiecare dintre noi trece prin transformări interioare care, în funcție de profunzimea lor, ne produc stări neplăcute, bulversante, uneori chiar greu de controlat.

Mărturisesc că nu-mi place cuvântul „etape” deoarece duce cu gândul la o anumită ordine ori, când vine vorba despre stări, noi oamenii suntem unici și ne manifestăm în mod unic, așa că nu poate fi vorba de o ordine a desfășurării stărilor prin care trecem și nici de o rețetă universal valabilă pe care s-o aplice cineva pentru a-și face drumul mai ușor.

Dar totuși se întâmplă ca unele stări să fie asemănătoare, astfel încât o discuție despre acestea ne poate oferi idei, ne poate produce click-uri specifice care să ajute la rezolvările propriilor situații prin care trecem.

Găsirea de astfel de puncte comune pe care le-am sesizat pe drumul transformării mele interioare și a multor persoane cu care am avut ocazia să comunic m-a determinat să propun această temă Mariei Avrămasca pentru o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului".

Despre motivele care ne determină să alegem calea transformării interioare, despre căi spirituale clasice și individuale, despre vibrații, întregirea ființei și legătura acestora cu extinderea conștiinței, despre piedicile și capcanele pe care le întâlnim pe drumul acestei transformări dar și despre rolul umbrei și al întunericului - câteva moduri de a privi aceste lucruri (unele chiar amuzante) găsiți în emisiunea de mai jos...

Vizionare plăcută!


Update: Partea a II-a a emisiunii o găsiți aici-link.

Later edit: Articole recomandate în continuarea subiectului:
- Aspecte ale căutarii spirituale (1),
- Aspecte ale căutarii spirituale (2),
- Renunțarea la căutarea spirituală NU e ceea ce pare (3).


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Sper să îți placă și să revii din când în când. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



marți, 2 octombrie 2012

Deciziile noastre - între rațional și irațional


Așa cum spuneam și aici, zilnic suntem în situația de a face alegeri, de a lua decizii, decizii care ne construiesc viitorul pas cu pas.
Am fost învățați încă de mici ca deciziile noastre să fie cât mai raționale, dublate de responsabilitate, astfel încât fiecare om să păstreze cât mai bine controlul asupra vieții lui.
Dar oare cât de raționale sunt până la urmă deciziile noastre?
Iată că Dan Ariely, economist comportamental, s-a gândit să studieze cum anume ajungem să luăm destul de multe decizii inexplicabile în  ciuda eforturilor noastre de păstra legătura cu rațiunea. Dan Ariely a ajuns să facă acest studiu fiind fascinat de modul cum stările noastre emoționale, codurile morale și presiunea de grup influențează capacitatea oamenilor de a lua decizii raționale și deseori extrem de importante pentru viața fiecăruia.
Mă întrebam dacă a luat în calcul și deciziile luate intuitiv...
Și în timp ce mă întrebam am găsit următorul citat al acestuia:
“Avem intuiții foarte puternice legate de tot felul de lucruri - despre abilitățile noastre, despre cum merge economia, despre cum ar trebui plătiți profesorii în școli, etc. Dar dacă nu vom începe testarea acestor intuiții, nu vom ajunge să avem încredere în ele.
Frumos...nu?


Recomand și cărțile sale care au fost traduse în limba română:

- "Iraționalitatea benefică" - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Adevărul (cinstit) despre necinste" - comandă online aici-link (transport gratuit);
Cu drag  *>:D< îmbrăţişare