"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 15 decembrie 2019

Cum m-am împăcat cu realitatea (+ recomandare film)

Cea mai prețioasă realizare a unui om este împăcarea cu realitatea. Cu toate furtunile și incertitudinile ei. Cu toate întrebările ale căror răspunsuri îi ține aprinsă curiozitatea și îl împinge uneori în căutare până la obsesie (mă refer la întrebările fundamentale: "Cine suntem?", "De unde venim?", "Ce sens are viața?" și "Ce se întâmplă după moarte?")

Odată ce am realizat faptul că orice răspuns conține doar o perspectivă, că sunt miliarde de perspective și că unele răspunsuri nu le vom afla niciodată, din acel moment, lucrurile au început să se liniștească.

Asta nu înseamnă că am devenit indiferentă, resemnată sau că nu mai am reacții și pulsiuni de nici un fel în fața provocărilor cotidiene. Ci că le-am redus radical și le simt ca fiind parte din normalitate, din "a fi viu". Din pachetul pe care scrie Viață.

Iar când aceste reacții apar, le modelez rapid cu ajutorul conștienței. Adică: mi-amintesc rapid că reacția mea la ceea ce se întâmplă depinde doar de mine, nu de ceilalți, nici de ceva exterior. Concret: pot alege să mă frustrez fără să rezolv nimic dar producând în creier niște reacții cu rezultate toxice pentru organism. Sau: pot să țin la sănătatea mea și să accept că unele lucruri se întâmplă fix așa cum vor ele, nu cum vreau eu. Iar acum m-am obișnuit să aleg varianta a doua.

Am cunoscut oameni care au reușit să-și oprească reacțiile și suferința evitând emoțiile negative, sugrumându-le pur și simplu, negându-le și/sau evitând să se uite în locul în care acestea au apărut. Încetul cu încetul au reușit să ajungă la această "performanță", dar fără să vrea, simultan și-au anulat și partea aceea capabilă să simtă bucuria. Așa că trăiesc dar fără să se simtă vii.

Mă bucur că n-am rămas blocată în perioada-n care și eu credeam că a fi detașat înseamnă să devenim un fel de roboți insensibili. Și mă mai bucur pentru faptul că am înțeles că fără a accepta viața fix așa cum e, nu putem simți bucuria și nu putem prețui unicitatea și minunea fiecărei clipe în care suntem VII.

Acum, privind în urmă, mi-am dat seama că acest rezultat (pe care mulți spun că și-l doresc) depinde exclusiv de capacitatea omului de a accepta câteva chestii științifice legate de funcționarea speciei noastre și de natura realității (link) și câteva despre adevărata noastră natură (link). Nimic complicat.

Există și oameni care nu doar că s-au împăcat cu realitatea ci s-au și împrietenit cu ea. Da, e un pic mai mult :)). Oameni pe fața cărora simplitatea, împăcarea și bucuria radiază așa cum nu poți descrie în cuvinte. Și nu știu cum se potrivește.., că de fiecare dată când întâlnesc un astfel de om, alături de cele trei caracteristici există întotdeauna și simțul umorului. Atât de prețios...

Un astfel de om este Emily Levine - actriță și autor de texte umoristice. Evident, n-o cunosc personal. Însă după ce am ascultat și simțit discursul ei TED, mi-a fost clar că este unul dintre acei Oameni pe care i-am descris mai sus. O spune într-un mod atât de frumos și de simplu: "Viața este un dar extraordinar, îl îmbogățești cât de mult poți, apoi îl dai înapoi". Vă invit la o porție minunată de inspirație pe care Emily ne-a oferit-o cu generozitate înainte de a pleca..


INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 6, 7, 8 octombrie. Pentru reducerea lunii octombrie, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet generos de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Filmul pe care-l recomand astăzi ne poartă într-o călătorie plină de căldură și candoare dar și de alte lucruri pe care le conține.. viața. E asemeni unui puzzle pe care-l poți înțelege și de care te poți bucura abia după ce ai pus ultima piesă

Este un pic bulversant prin gradul de imprevizibil pe care-l conține și prin modul în care ne poartă în poveste. Dar sper din toată inima să aveți răbdare cu el pentru a-i primi darul de inspirație și înțelepciune. Se numește "Life itself" (care a fost tradus drept "Asta-i viața") și-l puteți urmări cumpărând dvd-ul sau online mai jos unde l-am pescuit de pe net, vizionare plăcută.. (*Reamintesc persoanelor care primesc newsletter-ul automat de la Blogspot că pentru a viziona materialele video e nevoie să intre pe site/blog cu click pe titlul articolului.)



Cărți recomandate:
- "Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi" -Mike Robbins- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Puterea aprecierii" -Mike Robbins- comandă online aici-link;
- "Schimbând gândirea, îți schimbi viața" -Brian Tracy- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Învățături care schimbă vieți" -Marilee Adams- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cum să-ți reinventezi viața" -Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Înghite Platon, nu Prozac!" -Lou Marinoff- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Întrebări fundamentale. Filosofia îți poate schimba viața" -Lou Marinoff- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cum să obții ceea ce vrei și să vrei ceea ce ai" -John Gray- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una" (*roman fain) -Raphaelle Giordano- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Este o pagină cu materiale care ne ajută să devenim mai buni și mai conștienți în alegerile noastre. Poți alege mai ușor un subiect cu ajutorul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag  💗


marți, 10 decembrie 2019

De la vulnerabilitate si confuzie la claritate

Se poate întâmpla ca la un moment dat viața să ne pună în situații limită.. Un diagnostic grav, un accident, moartea cuiva drag, pierderea locului de muncă sau altele asemenea - pot avea efectul unui grav cutremur personal.

După șoc și negare, aproape întotdeauna apare furia care aprinde în mintea noastră zeci de întrebări care încep cu "De ce...?" Începând cu acest moment, mintea aleargă flămândă după răspunsuri și astfel începe odiseea căutărilor - o călătorie plină de oportunități dar și de multe capcane și blocaje.

Într-un astfel de moment devenim foarte vulnerabili, fiind în stare să acceptăm orice răspunsuri fără discernământ, doar să ne liniștim mintea și să găsim justificări și explicații experiențelor pe care le-am trăit sau le trăim și să găsim un SENS de care să ne-agățăm pentru a ne putea ridica.


Din sutele de povești de viață pe care le-am ascultat în cadrul seminariilor, serilor de inspirație și povești și în ședințele de consiliere, plus povestea personală (pe care o știu cu lux de amănunte 😄), am tras concluzia că merită punctate câteva aspecte importante despre drumul de la vulnerabilitate și confuzie la claritate.

Discuția am purtat-o în cadrul emisiunii "Întâlnire în punctul ZERO" unde am fost invitată de un om minunat - Magda Axinte, căreia îi mulțumesc pentru invitație. Am vorbit despre cum apare vulnerabilitatea și confuzia, despre "rătăcirile" pe căile pseudo-spirituale și bineînțeles, despre cum obținem claritatea în căutările și devenirea noastră. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară și/sau regăsirea clarității - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***

Cărți recomandate:
- "Omul în căutarea sensului vieții" -Viktor Frankl- comandă online aici-link;
- "Dă sens vieții. Cum să alegi ceea ce contează" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți reinventezi viața" -Jeffrey E. Young Janet S. Klosko- comandă online aici-link;
- "Acceptă-ţi teama, dar nu te lăsa inhibat de ea" -Susan Jeffers- comandă online aici-link;
- "Ce înseamnă fericirea" -Alan Watts- comandă online aici-link;
- "Arta de a fi" -Erich Fromm- comandă online aici-link;
- "Despre arta fericirii" -Christophe André- comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 650 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗



vineri, 29 noiembrie 2019

Viețile secrete ale creierului / Ca să-ți poți găsi pacea minții

"Toate speranţele, visele, aspiraţiile, temerile, instinctele caraghioase, ideile geniale, fetişurile, simţul umorului şi dorinţele noastre provin din acest organ ciudat – creierul. Iar când creierul se transformă, ne transformăm şi noi. Aşa că, deşi intuim că gândurile nu au o bază fizică, că se aseamănă penelor purtate de vânt, de fapt, depind în mod direct de integritatea misteriosului centru de control de o mie patru sute de grame.

Primul lucru pe care îl învăţăm atunci când studiem propriul nostru circuit este o lecţie simplă: majoritatea lucrurilor pe care le facem, gândim şi simţim NU se află sub controlul nostru conştient. Jungle imense de neuroni funcţionează conform propriilor programări.

Tu cel conştient – "eul" care prinde viaţă când te trezeşti dimineaţa – este cea mai mică bucăţică din truda creierului tău. Deşi suntem dependenţi de funcţionarea creierului în ceea ce priveşte viaţa noastră internă, acesta se conduce după legea lui. Majoritatea operaţiunilor sale depăşesc pragul de permisibilitate al minţii conştiente. Eul pur şi simplu nu are permis de trecere.

Conştiinţa (consciousness), sau nivelul conştient al minţii, este un mărunt pasager clandestin pe un transatlantic, care se bucură de călătorie fără să bage în seamă enorma inginerie de sub punte." - fragment din cartea "Incognito. Viețile secrete ale creierului" scrisă de David Eagleman.


Multe lucruri s-au luminat și liniștit în viața mea după ce am învățat cum funcționează creierul și mintea. Pe bune, fără glumă și fără ghilimele. Nu, nu este vorba despre acel "învățat" cu punct și virgulă ca la școală. Ci despre un parcurs care este accesibil oricui - fără limbaj științific. Pentru că în aceste vremuri există această oportunitate.

Mă bucur că sunt contemporană cu un om care a făcut posibilă această "traducere" din limbajul științific pe înțelesul oricui: David Eagleman - cercetător în neuroștiințe, cu expertiză în capacitatea de adaptare a creierului, substituție senzorială, sinestezie și interconexiunile dintre neuroștiințe și sistemul juridic. Și, pe deasupra, are și un stil de scriitură/povestire care face totul palpitant asemeni unui film SF. Pentru că da, treaba asta cu creierul pare desprinsă dintr-un film SF, atât de ciudate sunt lucrurile pe care NU le știm despre creier.

Și e mare păcat că nu știm deoarece în creier se întâmplă tot ce ne face să fim NOI, tot ce ne face să luăm anumite decizii și nu altele, acolo se formează toată percepția experienței conștiente. Și da, în caz că e prea voalat, toată calitatea vieții noastre depinde de asta, inclusiv reacțiile chimice ce se petrec în corp care duc la starea de sănătate sau în sens opus la boală.

Vă invit să urmăriți cel mai tulburător documentar pe care l-am văzut (tulburător prin prisma consecințelor profunde pe care le are în înțelegerea lumii interioare și exterioare ființei care suntem). Se numește "Creierul. Povestea noastră" și ne oferă un ghid de utilizare a creierului în timp ce ne poartă într-o călătorie în viețile secrete ale acestuia.

Este o călătorie de șase episoade tulburătoare și provocatoare, atît prin cazurile și experimentele descrise, prin concluziile pe care le înfățișează, dar și prin întrebările la care nu răspunde chiar pînă la capăt. Îmi pare rău pentru persoanele care "n-au timp" (= nu-și fac timp) să ia contact cu aceste informații prețioase care ne ajută să scurtăm agonia căutărilor și să ne găsim pacea minții.

Un beneficiu foarte important al înțelegerii acestor informații este faptul că, știind aceste lucruri, putem discerne ce e real și ce nu din ceea ce auzim/citim despre abilitățile și mai ales despre percepțiile umane, câtă încredere putem avea în "viziunile" noastre sau ale altora și cât de adânci sunt peșterile subconștientului.

Alt beneficiu al vizionării, poate și mai important, este înțelegerea faptului că propria memorie ne manipulează, în sensul că trecutul nostru nu este o înregistrare fidelă, ci este o REconstrucție mentală - adică NU toate amănuntele amintirilor noastre sunt precise, unele bazându-se pe lucruri pe care ceilalți le-au spus despre noi, iar altele sunt umplute cu ceea ce am crezut noi că s-a întâmplat. Iar acest fapt ar trebui să aibă consecințe profunde în calitatea relațiilor.

Având în vedere aceste daruri neprețuite, sper ca vizionarea celor șase episoade ale documentarului să te minuneze de ceea ce se află în interiorul creierului și minții tale.

Episodul 1. se numește "Ce este realitatea?" și tratează cum se formează percepția timpului, spațiului și întreaga experiență conștientă în creierul nostru. Vizionare plăcută și cu folos.. (* următoarele episoade le găsiți cu titlu și link dedesubt).


Episodul 2. Ce te face să fii tu - vizionare aici-link - explorează modul în care creierul dă naștere gândurilor, emoțiilor, amintirilor noastre și cum se formează personalitatea. 

Episodul 3. Cine deține controlul - vizionare aici-link - oferă o privire științifică privind dimensiunea de control al creierului/minții și răsunde la întrebări precum: Există liber arbitru? Cine ia de fapt deciziile? La ce folosește conștientizarea noastră conștientă?

Episodul 4. Cum luăm decizii - vizionare aici-link - este o călătorie prin lumea nevăzută a deciziilor, a modului în care acestea sunt luate și ne oferă o idee despre cum se desfășoară competiția dintre rețelele neuronale rivale. 

Episodul 5. De ce avem nevoie unii de ceilalți - vizionare aici-link - explorează modul în care creierul uman se bazează pe alte creiere pentru a supraviețui și a prospera, cum apare și la ce este utilă empatia, ce învățăm din socializare și de ce e important să avem relații sănătoase.

Episodul 6. Ce urmează să fim (viitorul creierului uman) - vizionare aici-link. - oferă o posibilă imagine a ce urmează pentru creierul uman și pentru specia noastră, a unor noi modalități de a percepe mai mult realitatea fizică decât o facem în prezent. 
***

REMINDER 1: Te invit într-un loc de basm, într-o atmosferă de la suflet la suflet, într-o tabără cu un format unic, să regăsim Bucuria de A FI. Va fi o EXPERIENȚĂ care îți va schimba perspectiva și-ți va reda echilibrul. Într-un mod relaxat, "de vară", vom discuta despre experiențe concrete de viață și transformarea interioară autentică. Vom face o mulțime de exerciții și chestii faine despre care am amintit în descriere, dar am pregătit și multe surprize. Se va desfășura în perioada 23 - 27 august. Detaliile organizatorice se găsesc pe pagina taberei AICI-link. Te aștept cu drag 💗

REMINDER 2: Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 20, 21, 22 august. Cum: online pe Zoom. Vei primi o mulțime de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, un suport de curs consistent*, fișe de lucru/exerciții și un certificat care-ți permite deschiderea unui cabinet.  Pentru detalii click AICI-LINK. Te aștept cu drag 💗
***
Cărți recomandate - despre creier:
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Halucinații" -Oliver Sacks- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Iluzia utilizatorului" -Tor Nørretranders- comandă online aici-link;
și despre pacea minții:
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" *audiobook -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "O minte profundă" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Mintea liniștită și senină" -Dalai Lama- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Este un blog ce oferă informații din sfera dezvoltării personale dar și descoperiri științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine natura umană și realitatea. Poți căuta un subiect care să-ți placă folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

vineri, 22 noiembrie 2019

Aspecte vitale ale vindecării

Cu cât contemplu mai mult inteligența naturii, perfecțiunea organizării și funționării ei, cu atât mă întristează mai mult faptul că majoritatea oamenilor ignoră legătura dintre bolile/afecțiunile lor și mentalitatea/atitudinea lor față de lume și viață. Mă tot întreb cum poate un om care vede că natura funcționează perfect, fiind un sistem capabil de autoorganizare, să creadă că el se poate vindeca de vreo boală luând doar medicație, fără să vindece nimic în subsistemul psiho-emoțional, în mentalitate, atitudine și comportamente.

Îmi promisesem acum ceva vreme că n-o să mai public nimic legat de acest subiect pentru că l-am abordat de destule ori fără să se întoarcă vreun semn că ar fi ajuns unde trebuie. Dar e destul de greu să stau martor nepăsător la ignoranța care persistă în societatea noastră în care ființa umană nu este tratată ca un întreg ci separat - corpul cu ale lui, sistemul psiho-emoțional cu ale lui..

Așa că astăzi dau mai departe un documentar insuficient mediatizat, cu informații importante pentru cei interesați de sănătate și vindecare. Fac asta chiar dacă filmul conține și câteva aspecte cu care nu sunt de acord, concret: referiri la "terapii" numite alternative/complementare care nu și-au demonstrat încă eficiența în mod științific. Dacă totuși din când în când, unele dintre acestea au efect asupra câte unui om, cred că ele funcționează pe principiul placebo, simplu spus: "în ce crezi aceea te vindecă".

Titlul filmului este "Heal. The most powerful healer is within" ("Vindecare. Cel mai puternic vindecător e în interior"). Pe parcursul acestuia, Kelly Noonan Gores - realizatoare și producătoare - ne poartă într-o călătorie științifică dar și spirituală în care descoperim (sau ne reconfirmăm după caz) faptul că gândurile, credințele și emoțiile noastre au un impact enorm asupra sănătății și a capacității de autovindecare. Oamenii de știință intervievați ne spun că avem mai mult control asupra sănătății și a vieții decât am fost învățați să credem că avem.

Vizionând documentarul veți dobândi o nouă viziune asupra puterii de vindecare a corpului uman și a "vindecătorului" ce există în fiecare dintre noi. Cum spuneam mai sus, m-aș bucura să luați din film doar informațiile științifice, nu reclamele subtile la terapiile fără nici o bază științifică. Veți avea ocazia să urmăriți concluzii ale unor personalități cunoscute internațional precum Dr. Joe Dispenza, Dr. Bruce Lipton, Dr. David Hamilton, Dr. Deepak Chopra, Marianne Williamson, Dr. Michael Beckwith, Gregg Braden, Anita Moorjani și mulți alții.

Vă doresc vizionare plăcută, cu discernământ și folos.. (*Reamintesc persoanelor care primesc newsletter-ul automat de la Blogspot că pentru a viziona materialele video e nevoie să intre pe site/blog cu click pe titlul articolului.)


Articole conectate cu subiectul:
- Rolul esențial al gândirii în (auto)vindecarea bolilor și afecțiunilor,
- Despre autovindecare și cauzele profunde ale bolilor,
- Vindecarea prin gândire între mit și realitate,
- Adevărul șocant despre sănătatea ta
- Dovezi științifice importante privind capacitatea de autovindecare a organismului uman și
- un documentar din "musai list" poate fi vizionat aici-link.

Cărți recomandate:
- "Tu ești Placebo" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Tu ești Placebo" (audiobook, include 2 meditații ghidate) -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Boala ca șansă. Cum să descifram mesajul ascuns al bolii" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Boala ca simbol. Manual de psihosomatică" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Puterea vindecătoare a bolii" -Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Când corpul spune NU. Costul stresului ascuns" -Gabor Maté- comandă online aici-link;
- "Corpul nu uită. Vindecarea traumelor profunde din inconștient" -Myriam Brousse, Valerie Peronnet- comandă online aici-link;
- "Vindecarea cu ajutorul minții" -Lissa Rankin- comandă online aici-link;
- "Biologia credinței" -Bruce Lipton- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Principiul placebo. Cum ne vindecă așteptările pozitive" -Antje Maly - Samiralow- comandă online aici-link;
- "Corpul tău știe răspunsul" -David I. Rome- comandă online aici-link;
- "Vindecarea cu ajutorul minții" -Lissa Rankin- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să evoluăm și să devenim din ce în ce mai conștienți de natura realității și potențialul uman. Poți căuta un subiect anume folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

vineri, 15 noiembrie 2019

Cum dezvoltăm flexibilitatea mentală

"Viața este o provocare. Este, totodată, o oportunitate.

Clipă de clipă, zi de zi, săptămână de săptămână, an de an, ne confruntăm cu o diversitate de obstacole care ne pun la încercare rezistența, credința și răbdarea. Deseori privim neputincioși și fără speranță cum devenim sclavii corporațiilor internaționale, ai șefilor, ai prietenilor, ai familiilor noastre și ai timpului. Dar nu trebuie să acceptăm aceste lanțuri înrobitoare! Putem să alegem calea care să ne permită să ne reconectăm la un uimitor potențial interior, dobândind deschidere, căldură și înțelepciune.

Și totuși, să faci acest lucru înseamnă să adopți o perspectivă nouă asupra tuturor circumstanțelor cu care te confrunți, fie că e vorba de boli cronice, suferințe din copilărie, dificultăți în relații, pierderea locului de muncă ori distrugerea căminului.

Deși mesajul ce mi-a fost transmis a fost inspirat de un om care a trăit în urmă cu două mii cinci sute de ani, el este la fel de actual și astăzi, cum era și atunci.

Care este acest mesaj?

Privește-ți propria viață! Privește modurile prin care definești cine ești și ce ești capabil să realizezi. Vezi care-ți sunt țintele. Ia seama la presiunile la care te supun cei din jur și cultura în care ai fost crescut. Privește totul din nou. Iar și iar. Continuă pană când vei înțelege din perspectiva propriei experiențe, că ești cu mult mai mult decât crezi. Continuă până când îți vei descoperi inima minunată, mintea neasemuită, esența ființei tale." - fragment din cartea "Inima deschisă, minte deschisă" - autor Tsoknyi Rinpoche

Avem nevoie de perspective noi. Avem nevoie să privim lucrurile din diverse alte unghiuri deoarece, cum spunea Einstein, "Nu poţi rezolva o problemă la acelaşi nivel de gândire la care a fost creată problema".

Din acest motiv am ales ca temă pentru emisiunea de mai jos flexibilitatea mentală și cum să o dezvoltăm. Este o emisiune din seria "Orizontul Cunoașterii" realizată de domnul Constantin Luca (căruia îi mulțumesc pentru invitație).

Urmărind-o, veți afla despre ce înseamnă flexibilitatea mentală, beneficiile acesteia în rezolvarea problemelor din viața de zi cu zi (printre care eliminarea suferinței, o bună adaptare, etc.) și bineînțeles, câteva idei despre cum poate fi dezvoltată. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară sau diverse clarificări - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚII:
Miercuri 20 martie voi susține online seminarul din seria Pași spre Armonie cu tema: CRYSTAL MIND - exerciții de flexibilitate mentală. Ce am spus în emisiunea de mai sus e doar o introducere la exercițiile pe care le vom face. Detalii privind conținutul, beneficiile și participarea AICI-LINK, Te aștept cu drag și exerciții utile 💗.
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 23, 24, 25 februarie. Se va desfășura online pe Zoom din confortul casei tale. Vei primi un suport de curs consistent* și un pachet generos de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Detalii AICI-LINKTe aștept cu drag și bucurie 💗
***

Cărți recomandate:
- "Antreneaza-ți creierul!" -Joe Dispenza- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți antrenezi mintea" -Arnold Bennett- comandă online aici-link;
- "Codul pentru o minte extraordinară" -Vishen Lakhiani- comandă online aici-link sau aici;
- "Exerciții pentru creier" -Robert Goldman- comandă online aici-link;
- "50 de exercitii zen" -Gilles Diederichs- comandă online aici-link;
- "Inimă deschisă, minte deschisă" -Tsoknyi Rinpoche- comandă online aici-link;
- "Mic tratat de viata interioară" -Frederic Lenoir- comandă online aici-link;
- "Dincolo de gândirea pozitivă" -Robert Anthony- comandă online aici-link;
- "Așa cum gândește omul" -James Allen- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

luni, 11 noiembrie 2019

Evanghelia îndoielii (+ recomandare film)

În setea de a da sens vieții și de a-și explica existența, oamenii preiau de-a gata diverse credințe religioase (și/sau de orice altă natură) din familie și societate. Pe parcursul vieții, unele se întăresc, altele se schimbă sau se dizolvă în funcție de experiențele pe care le trăiește fiecare

Credințele noastre ne ghidează viața, ne influențează calitatea ei, influențând-o în același timp și pe a celor cu care interacționăm. Cu toate că nu cunosc nici o religie care să spună că e ok să discriminezi sau să-i judeci/condamni pe ceilalți, aproape toți oamenii (care se declară) religioși pe care-i cunosc personal au intoleranță la.. diverși alți oameni sau categorii de oameni.

Existența acestei incongruențe/incoerențe și a multor altele nu mă miră atâta vreme nu am fost învățați (ba chiar ni s-a interzis pe alocuri) să punem la îndoială ceea ce auzim, citim sau preluăm de la ceilalți când vine vorba de credințe (nu doar religioase ci de orice tip) sau convingeri.

Nu am fost învățați nici să avem o gândire critică, nici să urmăm un fir logic al ideilor, așa că s-a ajuns de multe ori la fanatism care a dus la discriminări și alte consecințe dureroase atât la nivel individual cât și de grup (conflicte internaționale și chiar războaie).

Și ce e mai trist, chiar dacă am fi fost învățați să facem asta, analiza fiecărei idei cere un efort conștient pe care prea puțini oameni sunt dispuși să-l facă, dovadă stă radiografia credințelor lumii noastre acum - în era informației libere și gratuite la care avem acces aproape instant.

În acest context, propun spre vizionare un discurs TED tulburător în care Casey Gerald ne spune povestea lui despre îndoială și ne îndeamnă să ne revizuim credințele, să acceptăm nesiguranța și să păstrăm îndoiala ca o dovadă a smereniei. Sper să vă placă și să vă aducă inspirație spre a vă pune întrebări utile, vizionare plăcută..


! Dacă vrei să-ți găsești mai ușor drumul spre claritate, echilibru și toleranță la.. nesiguranță sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 3, 4, 5 martie. Pentru reducerea lunii martie, beneficii, program și detalii click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Filmul pe care-l dau mai departe astăzi ne vorbește despre intoleranță și graba de a-i judeca pe ceilalți conform șabloanelor noastre rigide, despre cum luăm în mod greșit impresiile noastre drept certitudini și despre cum intențiile bune ne pot transforma acțiunile în agresiuni ce contrazic credințele pe care le declarăm ostentativ.

"Doubt" ("Îndoiala") este un film plin de nuanțe și subtilități care reușește într-un mod rafinat să pună în evidență umbrele răutății ce se pot naște în mintea omenească împietrită în dogme. Jocul actorilor este impresionant, o parte din credibilitate fiind datorată ideii regizorului-scenarist de a nu divulga niciunui actor adevărul despre final decât actorului principal Philip Seymour Hoffman (din rolul preotului Flynn). Filmul a fost nominalizat la 5 premii Oscar și a câștigat alte 26 de premii.

Vizionarea peliculei mi-a lăsat senzația unei lumini binefăcătoare și calde într-un colț întunecat și rece și de aceea sper să aibă acest efect terapeutic și pentru voi. Vizionare plăcută..


Articole conectate cu subiectul:
- Evoluția - între Informație și Practică
- 3 pași importanți în evoluția spirituală și
- Știință vs. religie - credințele noastre și viitorul lor
.

Cărți recomandate:
- "Realitatea, spiritualitatea si omul modern" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Scrisoare către o națiune creștină" -Sam Harris- comandă online aici-link;
- "Religie și știință" -Bertrand Russell- comandă online aici-link;
- "Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Dincolo de religie" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" -Byron Katie- comandă online aici-link sau poate o găsiți în anticariate.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac cu ajutorul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

joi, 31 octombrie 2019

Starea de flux - secretul fericirii (+ recomandare film)

În psihologie, starea de flux este definită ca fiind starea în care ştim că ceea ce urmează să facem este posibil, chiar dacă este dificil, când simţul timpului dispare, când uităm de noi înșine și ne simţim parte din "ceva" mai mare. În spiritualitate se spune că suntem în starea de flux când suntem în curgerea firească a vieții, detașați, în afara automatismelor cotidiene mentale, emoționale și comportamentale.

Dacă ar fi să o descriu așa cum am simțit-o, aș spune că este asemeni unui salt în gol în care mintea se oprește și lasă loc inspirației, creativității, un fel de "punct zero" din continuumul intern spațiu-timp al ființei în care potențialul nostru nelimitat iese la iveală. În acest punct cred că "funcționăm" după cu totul alte "legi" și nu e vorba despre concentrare mentală ci despre prezența totală.

Spun asta deoarece nu am întâlnit oameni care să fi reușit să forțeze mental "intrarea" într-o astfel de stare. Aș spune mai curând că putem intra doar atunci când renunțăm măcar pentru o clipă la toate ideile preconcepute pe care le avem despre viață. La toate conceptele și definițiile pe care le-am învățat. Aș spune multe despre stare de flux, mai ales după experiențele pe care le-am trăit la evenimentele pe care le susținut în ultimii ani, dar cuvintele sunt atât de "strâmte" și nu-mi ajung 😍.


Mai bine propun să vedeți ce lucruri interesante a descoperit privind starea de flux Mihaly Csikszentmihalyi - profesor de psihologie la Claremont Graduate University, directorul Centrului de Cercetare a Calității Vieții, în trecut - conducător al departamentului de psihologie de la Universitatea din Chicago și al departamentului de sociologie și antropologie de la Colegiul Lake Forest.

A fost denumit "arhitectul" noțiunii de "stare de flux" pentru anii săi de cercetare asiduă pe acest subiect dar și pe teme precum optimismul, motivația și responsabilitatea. A publicat peste 120 de articole remarcabile, astfel încât consider că rezultatele cercetărilor sale merită toată atenția.

Studiile despre care ne povestește în acest discurs TED au plecat de la întrebarea "Ce face ca o viaţă să merite trăită?" Sper să aveți curiozitatea de a afla și voi răspunsurile foarte interesante pe care Mihaly Csikszentmihalyi le-a găsit, vizionare plăcută și cu folos..


Dacă tot am vorbit despre starea de flux, consider potrivit să recomand un film despre cineva care a trăit cu siguranță această stare: Séraphine de Senlis - o pictoriță a cărei poveste este aproape incredibilă. Filmul cu titlul "Séraphine" este ecranizarea acestei povești fiind plin de candoare și inspirație, sper să vă placă, vizionare plăcută..



Cărți recomandate:
- "Flux. Psihologia fericirii" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Marea carte despre fericire" -100 de experți- comandă online aici-link;
- "Antidotul. FERICIRE pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -Oliver Burkeman- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți construiești fericirea. O psihologie a fericirii" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Și nu uita să fii fericit" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Dincolo de gândirea pozitivă" - Robert Anthony - comandă online aici-link;
- "Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link;
- "Despre fericire, viață și multe altele" -Dalai Lama, Rajiv Mehrotra- comandă online aici-link;
- "Calea împlinirii personale" -Todd M. Duncan- comandă online aici-link;
- "De la bine la excelent. Fă-ți viața frumoasă" - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 650 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



marți, 15 octombrie 2019

Despre pacea minții și spațiul libertății

Toate experiențele pe care le-am trăit mi-au confirmat că cel mai important și mai prețios lucru pe care-l poate câștiga un om în decursul vieții este pacea minții. Practic, nu există nimic care măcar să se apropie cumva de valoarea acesteia.

Pentru că atunci când ai făcut pace cu mintea poți face orice la potențial maxim. O poți folosi ca pe un instrument minunat (ceea ce și este), poți gândi corect și echilibrat chiar în prezența emoțiilor, îți poți concentra atenția pe ceea ce faci, poți fi creativ, spontan, intuitiv și poți să conectezi punctele cu ușurință ("connecting the dots" - cum spunea Steve Jobs). În plus: te poți odihni noaptea, ai o chimie echilibrată în corp, imunitatea la punct și o sănătate durabilă.

Mulți cred că pot vindeca durerea și suferințele fără a face pace cu mintea. Cred că pot elimina frustrările, furiile, fricile și altele prin tehnici și metode care de care mai ciudate, inventate, ale căror nume sonore în ultima vreme se termină cu "cuantic/ă" și care nu au nimic de-a face cu "cuantica" și nici cu mintea. Care este de fapt sursa durerilor și suferințelor. Consider că e ca și cum ai pune comprese pe-un picior atunci când de fapt te doare capul.

Multă vreme am crezut și eu că mă pot fofila, că voi putea scurta drumul, că se poate sări peste etape, că pot face mici retușuri fără să lucrez la rădăcină sau că mintea o să tacă după ce-mi pun suficiente comprese la piciorul de lemn 😁. Dar n-a fost așa. Pur și simplu nu s-a putut. Pur și simplu nu putem dobândi libertatea de A FI în pace decât dacă facem pace cu sursa disconfortului la "mansardă": mintea.

Și spun pace, nu reducere cu forța la tăcere. Consider că precizarea merită făcută atâta vreme cât am întâlnit atitudini de tipul: "Ești în minte! Coboară-n inimă și renunță la minte!" Apoi urmează o luptă surdă (fără câștigători) în care oamenii fac diverse meditații ce au rezultate dar doar pe moment. Pentru că oamenii nu pot sta în meditație când la serviciu li se cere cine știe ce situație până-n ora x.


Unul dintre pașii care dau cu adevărat rezultate durabile este înțelegerea modul în care funcționează mintea și la ce e ea de folos. Pentru că este de un real folos și chiar ea ne conduce spre conștientizarea faptului că are limitări 😄 ce ne împiedică să avem o viață echilibrată și să funcționăm eficient. Este doar unul dintre pași dar există speranță. Putem pleca pe drumul spre eliberare începând cu acest prim pas. 

Pentru a arunca o privire spre "capătul" drumului am ales să dau mai departe astăzi un documentar de excepție: "Spațiul Libertății". Acesta ne oferă răspunsuri la întrebări precum: Ce e libertatea? Ce este fericirea? Ce înseamnă satsang? Există ceva neschimbător? Răspunsurile aparțin lui Sri Mooji (Anthony Paul Moo-Young) și altor căutători ce au fost intervievați în Rishikesh (India) în februarie și martie 2015 pe parcursul a 5 săptămâni de Satsang. 

Documentarul conține multă înțelepciune, imagini și o muzică ce atinge inima și bineînțeles, liniștește mintea. Vă doresc vizionare plăcută și cu folos..


ANUNȚ: Vineri 18 octombrie voi susține la IAȘI al treilea seminar din seria Pași spre Armonie cu are tema: DETOX MENTAL. Având în vedere ce spuneam mai sus, se înțelege de ce am ales această temă. Detalii privind conținutul și participarea găsiți aici-link, Vă aștept cu drag și exerciții utile 💗.
* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară și conștientizare - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
Articole conectate: Mintea - prieten sau dușman?Credințele care ne limitează viațaLiniștea care durează și documentarul pe care-l puteți viziona aici-link.

Selecții din dialogurile cu Sri Mooji se găsesc în cărțile ce pot fi comandate online de aici-link. De asemenea recomand:
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" audiobook -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "O minte profundă" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Mintea liniștită și senină" -Dalai Lama- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Este un blog ce oferă informații din sfera dezvoltării personale dar și descoperiri științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine natura umană și realitatea. Poți căuta un subiect care să-ți placă folosind listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


joi, 26 septembrie 2019

Cum ne ridicăm nivelul de conștiință (conștiență)

Faptul că trăim vremuri în care informația circulă liber și există în cantități greu de contorizat nu prezintă numai avantaje ci și un mare dezavantaj. Anume faptul că e necesar un timp dedicat studiului și analizei pentru a alege informația de calitate și a clarifica diversele ambiguități ce pot interveni atunci când o "culegem" din mai multe surse.

Un exemplu foarte bun în privința ambiguităților ce le naște este conceptul de conștiință. Numim simultan conștiință:
  • cunoașterea intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său / sentimentul înțelegerii existenței personale și a integrării ei în univers;
  • sentimentul de responsabilitate morală a individului față de propria sa conduită;
  • (în textele din spiritualitate) tot ceea ce există = câmpul energetic cosmic, universal.
Pentru a face diferența între aceste semnificații, putem folosi termenul de conștiență (în engleză "awareness") atunci când ne referim la luciditatea câmpului conştiinţei = a fi conștienți de propria existență și de lucrurile din jurul nostru.

Cu această precizare, putem spune că evoluția spirituală reprezintă creșterea nivelului de conștiență, adică creșterea nivelului de înțelegere și percepție a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii sub formă de reprezentări, noțiuni, judecăți, raționamente.

Pentru o mai bună înțelegere, dau mai departe astăzi clasificarea nivelelor de conștiență elaborată de David R. Hawkins - medic psihiatru, autor, lector și cercetător al conștiinței. Am găsit-o cu tot cu câteva explicații sumare într-un articol scris de Steve Pavlina și tradus de Petre Dămoc.

Dau mai departe această perspectivă cu precizarea că nu agreez deloc porțiunea din schemă (pentru mărire click pe foto) cu cifrele (numite de David R. Hawkins logaritmi) și nici metoda de testare kinesiologică folosită de David R. Hawkins. Iată mai jos articolul (în care David R. Hawkins folosește conștiință în loc de conștiență referindu-se la aceasta din urmă):
***
"În cartea "Power vs. Force" ("Putere vs. Forță") scrisă de David R. Hawkins există o ierarhie a nivelelor constiintei umane. E un model interesant. Dacă citești cartea e de asemenea destul de ușor să-ți dai seama unde te situezi în această ierarhie pe baza situației în care se afla viața ta acum.

De la scăzut la ridicat, nivelele conștiinței sunt: rușinea, vina, apatia, durerea, frica, dorința, mânia, mândria, curajul, neutralitatea, bunăvoința, acceptarea, rațiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea.

Deși putem atinge pentru scurt timp anumite nivele, de obicei este un nivel care definește starea noastră "normală". Dacă citești acest blog, șansele sunt să fii cel puțin la nivelul curajului pentru că dacă ai fi la un nivel mai scăzut, probabil că nu ai avea nici un interes conștient în legătură cu dezvoltarea proprie.

Am să descriu aceste nivele în ordine, insistând mai mult pe cele dintre curaj și rațiune, de vreme ce astea sunt nivelele unde e cel mai probabil să stai. Etichetele sunt ale lui David R. Hawkins. Descrierile fiecărui nivel sunt bazate pe descrierile lui Hawkins dar amestecate cu propriile gânduri. Hawkins definește această scala că fiind logaritmică, așadar sunt din ce în ce mai puține persoane la nivelele superioare decât la cele inverioare. O creștere de la un nivel la altul are ca rezultat o schimbare enormă în viață ta.

Rușine – Doar un pas deasupra morții, Probabil că te gândești la sinucidere la nivelul acesta. Ori asta ori ești un criminal în serie. Gândește-te la nivelul asta ca la ura direcționată către propria persoană.

Vinovăție – Un pas deasupra rușinii, dar e încă posibil să te gândeșți la sinucidere. Te gândești la tine că la un păcătos, incapabil să-ți ierți păcatele trecutului.

ApatieTe simți fără speranța, o victimă. Starea de neajutorare învățată. Mulți din oamenii străzii sunt blocați aici. (*Nu numai ei..)

Durere – O stare de tristețe perpetuă, sentimente de pierdere. E posibil să ajungi aici după ce pierzi pe cineva drag. Depresie. Nivelul e mai ridicat decât apatia de vreme ce începi să scapi de amorțeală.

Frică – A vedea lumea ca un loc periculos și nesigur. Paranoia. De obicei vei avea nevoie de ajutor ca să treci peste nivelul acesta sau vei rămâne blocat pentru mult timp, cum ar fi de exemplu o relație abuzivă.

Dorință – A nu se confundă cu fixarea și atingerea țelurilor, acesta este nivelul dependenței, al "setei" și al poftei – de bani, aprobare, putere, faimă, etc. Consumism. Materialism. Acesta este nivelul fumatului, al băutului și al drogurilor.

Mânie/furie – Nivelul frustării, adesea datorită faptului că nu îți sunt îndeplinite dorințele. Acest nivel te poate determina să acționezi la nivele mai înalte sau te poate ține blocat în ură. În relațiile abuzive cel mai ades vei vedea o persoană în "manie" combinată cu o persoană în "frică".

Mândrie – Primul nivel în care începi să te simți bine, dar e un sentiment fals. Depinde de circumstanțe externe (bani, prestigiu, etc) deci este vulnerabil. Mândria poate duce la naționalism, rasism și războaie religioase. Gândește-te la Naziști. Un nivel de negare irațională și de apărare. Fundamentalismul religios este de asemenea blocat la nivelul acesta. Devii atât de prins în ceea ce crezi încât vezi un atac asupra a ceea ce crezi că pe un atac asupra propriei persoane (!).

CurajulPrimul nivel al adevăratei puteri. Aici este nivelul unde începi să vezi viața că pe ceva provocator și excitant în loc să o vezi că pe ceva copleșitor. Începi să ai un vag interes pentru dezvoltarea personală, deși la nivelul acesta probabil că ai eticheta acest interes drept creare de aptitudini, avansare în carieră, educație, etc. Începi să îți vezi viitorul că pe o îmbunătățire a trecutului în loc să-l vezi că pe o continuare al aceluiași nivel.


Neutralitatea – Acest nivel este descris de fraza "trăiește și lasă și pe alții să trăiască". Ești flexibil, relaxat și neatașat. Indiferent ce o să se întâmple o să mergi cu valul. Nu trebuie să dovedești nimic. Te simți în siguranță și te înțelegi bine cu celelalte persoane. Foarte multe persoane care lucrează pe cont propriu sunt la acest nivel. Nu este nivel foarte confortabil. Nivelul complacerii și al lenei. Îți asiguri traiul dar nu te strădui prea tare.

Bunăvoința – Acum că eșți în siguranță și stai confortabil, începi să-ți foloseșți energia mai eficient. Doar să te descurci nu mai e destul. Începe să-ti pese în a-ti face treaba bine – poate chiar pe cât de bine poți. Te gândești la gestiunea timpului, la productivitate și la a te organiza, lucruri care nu erau chiar atât de importante pentru ține la nivelul neutralității. Gândește-te la nivelul acesta că la dezvoltarea voinței și a autodisciplinei. Aceste persoane sunt "soldații" societății; ei fac lucrurile bine și nu se plâng prea mult. Dacă ești la școală, atunci ești deja un elev foarte bun îți iei studiile în serios și depui destul timp pentru a face o treaba bună. Acesta este punctul în care conștiința începe să fie mai organizată și mai disciplinată.

Acceptare – Acum are loc un transfer puternic și îți dai seama de posibilitățile oferite de traiul proactiv. La nivelul acceptării ai devenit competent și acum vrei să-ți folosești bine capabilitățile. Acesta este nivelul la care îți fixezi și atingi țeluri. Nu-mi place eticheta de "acceptare" pe care Hawkins o folosește aici, dar de fapt înseamnă că începi să accepți responsabilitatea pentru rolul pe care îl ai în lume. Dacă ceva este în neregulă cu viață ta (carieră, sănătatea, reltatia) îți definești rezolvarea dorită și schimbi starea. Începi să vezi mult mai clar imaginea de ansamblu a vieții tale. Acesta este nivelul care determina multe persoane să-și schimbe cariera, să deschidă o afacere sau să-și schimbe dieta.

Rațiunea – La nivelul acesta transcenzi aspectele emoționale ale nivelelor inferioare și începi să gândeșți clar și rațional. Hawkins definește nivelul acesta că nivelul medicinei și al științei. Cum văd eu lucrurile, când ai ajuns la nivelul acesta, devii capabil să-ti folosești capabilitatea de a raționa la maxim. Acum ai disciplină și proactivitatea să exploatezi la maxim capabilitățile tale naturale. Ai ajuns în punctul în care spui, "Wow. Pot să fac toate lucrurile astea și știu că trebuie să la folosesc bine. Deci cum îmi pot folosi cel mai bine talentele?" Te uiți la lumea din jurul tău și începi să faci contribuții însemnate. La un nivel înalt, acesta este nivelul lui Einstein și Freud. E probabil clar că marea majoritate a oamenilor nu ajung la nivelul acesta niciodată.

Iubirea – Nu-mi place eticheta de "iubire" a lui Hawkins pentru că nu este sentimentul iubirii. Este iubirea necondiționată, o înțelegere permanentă a conexiunii cu tot ce există. Gândește-te la compasiune. La nivelul rațiunii trăiești în serviciul minții tale. Dar eventual ajungi al un punct terminus unde cazi în capcană de a intelectualiza în exces. Vezi că ai nevoie de un context mai larg decât a gândi de dragul gândirii. La nivelul iubirii, îți pui acum mintea și celelalte talente ale tale în slujba inimii tale (nu sentimentele tale, ci simțul tău de bine și rău – conștiința ta). Văd nivelul acesta că pe nivelul trezirii la adevăratul tău scop. Motivele tale la nivelul acesta sunt pure și necorupte de dorințele egoului. Acesta este nivelul unei vieți întregi în slujba umanității. Gândește-te la Gandhi, Maica Tereza, Dr. Albert Schweitzer. La nivelul acesta începi de asemenea să fii ghidat de o forță mai mare decât ține. Este sentimentul renunțării. Intuintia ta devine extrem de puternică. Hawkins susține că acest nivel este atins în timpul vieții lor de 1 în 250 de persoane.

Bucuria – O stare de bucurie univesala, de neclintit. Eckhart Tolle descrie această stare în "Puterea prezentului". Este nivelul atins de sfinți și de învățătorii spirituali avansați. Doar a fi în jurul persoanelor de la acest nivel te face să te simți incredibil. La nivelul acesta viața este ghidată complet de sincronism și intuiție. Nu mai este nevoie să-ți fixezi țeluri și să-ți faci planuri detaliate – expansiunea propriei conștiințe îți permite să operezi la un nivel mult mai înalt. O experiență în care treci razant pe lângă moarte te poate transporta temporar la nivelul acesta

PaceaTranscendența totală. Hawkins susține că acest nivel este atins de una în 10 milioane de persoane.

IluminareCel mai înalt nivel al conștiinței umane, unde umanitatea se amestecă cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar și numai a te gândi la persoane de la nivelul acesta îți poate ridică conștiința.

Cred că o să gășiți modelul acesta vrednic de reflectare. Nu numai oamenii dar și obiectele, evenimentele și societăți întregi pot fi clasificate pe aceste nivele. În propria viață vei vedea că anumite aspecte din viață ta sunt la nivele diferite, dar ar trebui să fii capabil să-ți identifici nivelul tău general. Poate că eșți la nivelul neutralității per total dar încă mai ești dependent de fumat (nivelul dorinței). Cu cât vor fi nivele mai scăzute în ține cu atât ele te vor trage înapoi și te vor reține. Dar de asemenea vei găsi și nivele mai înalte în viața ta. Poate că ești la nivelul acceptării si citești o carte de la nivelul rațiunii si te simți cu adevărat inspirat. Gândește-te la cele mai puternice influențe din viață ta acum. Care îți ridică conștiința? Care ți-o coboară?" - sursa aici.
***
Dacă oamenii nu ar fi atașați de diverse credințe iraționale, de teorii ale conspirației și credința că suntem niște marionete, dacă ar elege să-și ia viața în propriile mâini și să se dezvolte conștient în direcția ascendentă, atunci și-ar oferi șansa să evolueze natural pentru că acesta este mersul natural al lucrurilor. Însă, după cum știm, atașamentul de credințele iraționale ne ține blocați în nivelele inferioare.

Clarificarea pe care doresc să o aduc subiectului prin textul de mai sus este completată și de un material video, anume o discuție ce a avut loc în cadrul Festivalului de Spiritualitate Evoluția Conștientă la care am participat ca lector 18-19 mai anul acesta.

Discuția s-a numit "Cum ne ridicăm nivelul de conștiință" și, urmărind-o, veți avea ocazia să cunoașteți trei perspective asupra subiectului: a doamnei Crina Vereș, a domnului Vasile Păun și a mea. Moderator este doamna Ada Bianca Anastasiu - psiholog, organizator al festivalului. Având în vedere că pe lângă informațiile utile prezintă și suficiente aspecte amuzante 😃, sper să vă trezească interesul. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară sau în procesul de evoluție conștientă - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***

Cărți recomandate:
- toate cărțile scrise de David R. Hawkins- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Puterea prezentului" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului. Ghid practic" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Miracolul conștientizării" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Experiența conștientizării" -Ovidiu Brazdău- comandă online aici-link;
- "Trezirea din somnul conștiinței" -Steve Taylor- comandă online aici-link;
- "Conştientizarea. Cheia pentru a trăi în armonie" -Osho- comandă online aici-link;
- "Fii aici, acum" -Ram Dass- comandă online aici-link;
- "Descoperă-te pe tine însuți. Isus, Krishna și calea către iluminare" -Paul Brunton- comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să evoluăm și să devenim din ce în ce mai conștienți. Poți căuta un subiect anume utilizând lista "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗